Canyon: Keyhole

Keyhole Canyon i Zion

Utah byder på masser af muligheder for canyoning, så da vi blev inviteret til Bryllup i Moab, fyldte vi en kuffert med tøj, og en med våddragter og grej. Efter tre år pause fra canyoning startede vi blødt ud med Keyhole Canyon i Zion National Park.

Efter to dejlige uger i (og omkring) Moab, kørte vi til Zion National Park, der er kendt for at byde på spektakulære vandreture, og god canyoning. Vi har fire dage inden vi skal videre, og har allerede ansøgt om tilladelse til fire forskellige canyons i området.

Vi starter med den mindste og den letteste (både at komme til og gennemfører), så får vi også lige prøvet grejet af, tjekket vandtemperaturen med mere, inden de større eventyr der venter de næste par dage.

Canyoneering in Zion
Ane på vej ud i vandet

Det tager under 10 minutter at gå fra bilen, til starten af Keyhole, der venter med høje sandstensklipper på begge sider af den snævre kløft. Så selvom det er varmt og solen bager, må vi i våddragterne.

Back in business

Efter et par nedklatringer mere kommer vi til rutens første rappel, et simpelt 8 meter rappel ned i en lille pool, der er ca bryst dyb. Efter et par pools (hvoraf nogle skal svømmes) og to rappel mere er vi midt inde i kløften, omgivet af orange-røde sandstensvægge, og kun en vej ud. Foran os er vandet dybt, snævert (visse steder ikke meget mere end skulderbredt) og koldt. Det er langt koldere end de første pools vi gik i, så det tager lidt tid at få varmet det kolde vand i våddragten op da vi hopper i. Det er så snævert at vi visse steder må skubbe/trække os frem på klipperne, i stedet for at svømme. Men så lige så pludseligt som det hele startede, er vi ude i varmen igen.

Flot canyon i Zion
I Keyhole er du omgivet af flotte sandstensvægge

Kløften snævrer endnu mere ind, og da vi når til det første sted med vand, er den ikke meget mere end en meter bred. Vi klatre ned af nogle sten, og rammer vandet der er overraskende varmt, men dog alligevel koldt, så vi prøver at undgå det store dyp, så længe som muligt.

Da vi er tilbage ved bilen kigger vi på klokken, 1½ time er der gået siden vi stod her sidst, men det var en fin lille start. I morgen venter der tidlig morgenmad omkring klokken 5, da vi skal nå en shuttletaxa klokken 6. Det burde give os tid nok til at gennemfører Orderville Canyon, og nå tilbage til Rangernes kontor tids nok til at hente tilladelsen til den tredje canyon.

Mere info om canyoning i Zion

Væggene snævrer ind
Keyhole er ikke for folk med klaustrofobi

For at dyrke canyoning i Zion National Park skal du søge om tilladelse, til den eller de specifikke canyons du vil igennem. Du kan søge online, men den endelige tilladelse skal hentes på Rangernes kontor på dagen, eller dagen før du skal af sted. Her bliver du samtidigt udspurgt omkring din canyoning erfaring, hvilket udstyr du har med og får dagens tips og tricks til den givne kløft. Nogle canyons er nemme at få tilladelse til, andre som f.eks. mystery gives der kun 6 tilladelser til pr dag, så der skal du være mere heldig.

I Zion er det stærkt begrænset hvor du må køre med din egen bil, så oftest må du booke en shuttletaxa for at komme ud til hvor du skal starte. Keyhole er dog en undtagelse, så den er nem at komme både til og fra.

Vi besøgte Keyhole sidst i oktober, 2018.